donderdag 4 april 2013

JSF testvliegtuigen Nederland in VS aan de grond

Het kabinet heeft besloten dat de twee Nederlandse JSF-testtoestellen in de Amerikaanse staat Texas voorlopig aan de grond blijven.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bericht dat de twee F-35-testtoestellen die Nederland heeft gekocht voor de operationele testfase voorlopig worden gestald.

Dat gebeurt tot er een besluit is genomen over de vervanging van de F-16 in samenhang met de visie op de toekomst van de krijgsmacht.

De NOS meldt donderdag dat er pas weer getest mag worden als “er meer duidelijkheid is over de toekomst van de Nederlandse krijgsmacht”.

Een van de JSF’s staat momenteel gestald en de tweede wordt deze zomer geleverd.

Kosten
De NOS bericht dat ingewijden zeggen dat het stallen van de gevechtsvliegtuigen miljoenen kost. Eerder werd duidelijk dat de stalling van één toestel voor zes maanden 1 miljoen euro bedraagt.

Amerikaanse piloten zullen zolang de JSF’s niet worden getest, af en toe met de Nederlandse toestellen vliegen om ze luchtwaardig te houden.

De testvliegtuigen zijn speciaal aangeschaft om te testen of de JSF geschikt is voor de Nederlandse luchtmacht.

De JSF, die officieel de F-35 Lightning II heet, is gebouwd door Lockheed Martin. De aankoop is intussen omstreden vanwege alsmaar oplopende kosten.

Het toestel was de beoogde opvolger van de ruim dertig jaar oude F-16, het huidige gevechtsvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht.

Volgens het ministerie van Defensie zijn de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk onlangs gestart met de vliegopleiding voor de operationele testfase.

Daaraan neemt geen Nederlands personeel deel. Tijdens de stallingsperiode vliegen Amerikaanse piloten beperkt met de toestellen om ze luchtwaardig te houden.

Nederland heeft voor de deelname aan de operationele testfase van de JSF twee testtoestellen aangeschaft.

Het eerste vliegtuig is gereed, het tweede wordt deze zomer geleverd. De operationele testfase begint volgens de huidige planning in 2015.

Het kabinet wil nog dit jaar een besluit nemen over de opvolging van de F-16.

Deze week maakte minister van Defensie Hennis-Plasschaert bekend dat andere vliegtuigfabrikanten ook weer in aanmerking komen om de F-16 op te volgen.

Zie ook:
Webdossier vervanging F-16 op internet beschikbaar
Kosten exploitatie JSF “onbetaalbaar”
JSF kampt met nieuwe tegenvallers, hogere kosten en langere testfase